Blockchain

Als basis voor Web3, het nieuwe internet

In de traditionele wereld heb je vaak een tussenpersoon nodig voor het doen van transacties. Denk aan de notaris bij de overdracht van een huis, en de bank om geld over te maken. Zij zijn een vertrouwde partner, die de noodzakelijke controles kunnen doen en de transacties voor jou uitvoeren en vastleggen in een centraal register. Dit is nodig omdat je de betrouwbaarheid van deze centrale registers en dus jouw rekeningsaldo wilt garanderen.

Maar dit betekent wel dat deze partijen heel veel informatie over jou hebben, dat je hen een vergoeding moet betalen en dat je volledig van hen afhankelijk bent. Een bank beheert dus jouw rekening en zij hebben de machtspositie als het gaat om het controleren, goedkeuren en uitvoeren van de transactie.

De Blockchain versimpeld uitgelegd

Bij de blockchain is het proces, dat de bank uitvoert, verdeeld onder een groot aantal netwerkdeelnemers (de nodes), computers van allerlei verschillende mensen/partijen die allen een kopie van precies hetzelfde register bijhouden. 
Deze partijen controleren allemaal of jij genoeg geld hebt op je account om de overboeking te doen en pas dan wordt het bedrag in alle kopie-logboeken van jouw account overgeschreven naar het ontvangende account. Een geautomatiseerde vorm van "crowdsourcing”, dus, het gebruikt de kracht van de massa om de vertrouwde rol van de bank over te nemen


De blockchain is dus de basis, zeg maar een register dat alle transacties bijhoudt tussen verschillende accounts, Die accounts zijn dan adressen op de blockchain, vergelijkbaar met het rekeningnummer bij de bank, behalve dat die aan een naam gekoppeld zijn.

Er is dus geen CEO of centrale autoriteit die beslissingen neemt en er is geen centrale database. Gegevens over eigenaarschap, transacties etc. worden in kopie gedeeld tussen netwerkdeelnemers, en zijn in principe voor iedereen in te zien en dus te controleren.

Er komen nog steeds nieuwe blockchains bij, ook met oplossingen die leiden tot minder energieverbruik, want dat is nu gigantisch. Het gigantische energieverbruik is een van de redenen dat er zoveel verzet is tegen nft’s en andere blockchain oplossingen. En dat is ook de reden waarom je per transactie, transactiekosten betaald die in deze wereld “gas fees” worden genoemd, voor de energie die erin gestoken wordt.

Iedereen kan dus aansluiten, transacties doen en bouwen op de blockchain. Met de eerste, bitcoin-blockchain kon je eigenlijk alleen bitcoins overmaken tussen adressen. Maar op de Ethereum blockchain is ook de mogelijkheid gecreëerd om contracten te koppelen aan een adres, zogenaamde smart contracts.


Goede sites waar je meer verdieping over de blockchain kunt vinden zijn:

  • In deze blog het concept op een toegankelijke manier uitgelegd.
  • De Dutch Blockchain Coalition
    De missie van de DBC is om kennis over en het gebruik van blockchain te vergroten en daarmee de decentrale inrichting van de digitale infrastructuur in Nederland te versnellen. Zij hebben dus een belang bij het stimuleren van het gebruik, maar je vindt veel kennis, praktijkmogelijkheden en een gratis cursus.

Share by: